Archives

Periscope House

May 22, 2017

DA+ collaborated with clients moving up from California on this compact and surprising new home on the Olympic Peninsula. An active couple that enjoys the outdoors, they dreamed of a house that would make the most of its rural setting and accommodate spaces for woodworking, exercise, and hosting family and friends. At the same time, they needed to be careful about costs and were eager to be closely involved in the process—a perfect match for us!

View from the loft

The resulting design is a strikingly simple bar that is at home with neighboring agricultural buildings. The twist is a cozy loft over the entry that pops up like a periscope to capture views of the surrounding fields and the Olympic Mountains. Smaller spaces are carved into the linear plan to provide sheltered outdoor spaces: a covered porch and decks off of the dining, guest, and master bedrooms. The exterior palette plays off of its the surroundings with Hardie panel siding that is painted a bold orange-red, and bronze metal that wraps the crow’s nest loft and entry.

View from the Kitchen window

Reclaimed gym flooring makes a perfect desk

Entry view, with a glimpse of the ladder to the loft

Rendered view

Architects: John DeForest, Meredith Kelly

Structural Engineer: Lori Brown, Evergreen Design Company

Contractor: G. Little Construction